Návrhy ministryně Maláčové ohrožují českou ekonomiku

16. 09. 2018 8:42:07
Chceme pět týdnů dovolené pro všechny. Zkraťme pracovní dobu při zachování stejné odměny. Zrušíme karenční dobu. Toto je několik výroků, které veřejně deklaruje nová ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a její ČCSD.

Navíc prosazuje, aby minimální mzda v krátké době odpovídala 50 procentům průměrné mzdy z předchozího roku. A to bez ohledu na to, že ještě za minulé vlády její předchůdkyně označovala jako optimální 40% úroveň a že i v západoevropských zemích dosahuje minimální mzda cca 40 % průměrné mzdy.

Ministryně si neuvědomuje reálný stav na trhu práce

Všechny tyto postoje, jakkoliv velké části zaměstnanců sympatické, ukazují, jako by paní ministryně Maláčová nevnímala reálnou situaci na trhu práce v Česku. Ten se nachází hluboko pod přirozenou mírou nezaměstnanosti a ve stavu nedostatku volné pracovní síly. Zkrátka podnikům se u nás v současnosti nedaří sehnat pracovníky. Nedostatek lidí se stává limitujícím faktorem našeho ekonomického růstu. Ekonomika tak zpomaluje na rozdíl od okolních zemí, které takový problém s nedostatkem volných pracovníků nemají.

Požadavky ČSSD budou brzdit ekonomiku. To chceme?

Pokud by výše uvedené návrhy, které vládní ČSSD představuje, jako zkrácení pracovní doby či zavedení povinného týdne dovolené byly schváleny, tak by se problém podniků s nedostatkem pracovníků ještě více prohloubil. Vždyť k polovině letošního roku je na trhu přes 300 tis. volných pracovních míst a to i přes to, že Úřad práce eviduje přes 220 tis. uchazečů o zaměstnání. U nich je ale jen velmi malý předpoklad, že budou někdy v budoucnosti pracovat. Firmy tak brzdí své investice či uvažují o jejich přenesení do zahraničí, kde je snazší pracovníky najít. I v zemědělství, kde se stát snaží motivovat zemědělce k pěstování některých komodit jako je např. ovoce či zelenina, narážejí zemědělci na problém, jak zajistit sklizeň, když jim chybějí pracovníci. Už vůbec si nedovedu představit, jak by se tato opatření promítla např. ve zdravotnictví, které je v některých oblastech hluboko za hranicí lidských kapacit.

Vývoj situace ohledně pěti týdnů dovolené

Současné návrhy zkrátka nejsou rozumné a mohli by stávající brzdu růstu naší ekonomiky ještě více utáhnout. Říkám to i přes to, že kolektivní smlouva v sektoru zemědělství již delší dobu garantuje pět týdnů dovolené. Mohli bychom tedy říci, že uzákonění povinného pátého týdne by se zaměstnavatelů v zemědělství nedotkla a mohlo by nám to být jedno. Na tento návrh je třeba se ale dívat nikoliv z pohledu jednoho sektoru, ale celé ekonomiky. Když jsme se s odbory na navýšení dovolených dohodli, bylo to v době, kdy ze zemědělství odcházely velké počty lidí a na pracovním trhu byla situace zcela odlišná. Nahradit tak chybějící pracovníky bylo mnohem snazší. Kdybychom ale o této věci jednali s odbory dnes, rozhodně bychom na takovýto návrh nemohli nepřistoupit. Situace na trhu práce je totiž zcela odlišná a doba pro takovéto opatření je nejméně vhodná.

Paní ministryně, nechte rozhodnutí na zaměstnavatelích a odborech

To, že paní ministryně Maláčová předkládá své návrhy nyní, ukazuje, že buď není schopna reálně vnímat situaci na trhu práce ,anebo, a to je ještě horší, jsou pro ni důležitější předvolební preference než reálný dopad jejích návrhů na podniky. Jsem přesvědčen, že místo celostátně uplatňovaných nařízení by bylo daleko vhodnější nechat tato rozhodnutí na úroveň jednotlivých sektorů. Přesněji řečeno na kolektivní vyjednávání. Zaměstnavatelé a odbory jsou daleko lépe schopni posoudit situaci v daném oboru či podniku a promítnout ji do kolektivních smluv. Obdobně to funguje např. ve skandinávských zemích, kde součástí kolektivního vyjednávání je například i výše minimální mzdy. Ta se tak neurčuje na úrovni státu, ale v jednotlivých sektorech.

Co říci závěrem? Větší míra pravomocí udělená sociálním partnerům – odborům a zaměstnavatelům, by byla nejen lepší pro jednotlivé sektory a podniky, ale zároveň by odnímala možnost politickým stranám a potřebu zneužívat tato témata pro předvolební politické kampaně.

Autor: Martin Pýcha | neděle 16.9.2018 8:42 | karma článku: 31.66 | přečteno: 1367x

Další články blogera

Martin Pýcha

Je opravdu špatně, že premiér jel do zemědělského podniku?

Mnoho komentářů vyvolala tento týden návštěva premiéra a ministra zemědělství v zemědělské škole a zemědělském podniku. Tato návštěva proběhla v době,když zároveň probíhala stávka demonstrace organizované odbory.

1.12.2023 v 12:13 | Karma článku: 15.76 | Přečteno: 664 | Diskuse

Martin Pýcha

Jak je to s dovozy potravin z Ukrajiny?

Dovozy zemědělských komodit z Ukrajiny vyvolaly velké obavy z jejich kvality. Nikdo se ale nezabývá dopadem na české zemědělství a potravinářství, které přichází o odbytiště a může to nakonec skončit i krachy našich zemědělců.

29.5.2023 v 8:47 | Karma článku: 22.27 | Přečteno: 727 | Diskuse

Martin Pýcha

Konsolidační balíček vlády – takto je to špatně

Proč vznikl spor mezi vládou a odbory na téma dopadu konsolidačního balíčku na rodiny v Česku. Kde je to chyba vlády, co dělá špatně. A zda vládu vůbec zajímá skutečný dopad jí schválených opatření.

17.5.2023 v 18:25 | Karma článku: 24.61 | Přečteno: 678 | Diskuse

Martin Pýcha

Saldo agrárního zahraničního obchodu: Ještě horší, než jsme čekali

Saldo agrárního zahraničního obchodu se dlouhodobě zhoršuje. Stále rostoucí závislost na dovozu potravin ukazuje, že „je něco špatně ve státě českém“, tedy přesněji v českém zemědělství a potravinářství. Vládu to ale netrápí.

7.2.2023 v 8:46 | Karma článku: 25.37 | Přečteno: 657 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 908 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1583 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 32 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1045

Předseda Zemědělského svazu ČR Viceprezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Viceprezident Agrární komory ČR Místopřeseda Družstevní asociace ČR

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...