Závěry NKÚ v oblasti zemědělství vyvolávají vážné pochyby

30. 07. 2021 15:02:32
Nejvyšší kontrolní úřad tvrdí, že se u nás dlouhodobě neřeší kvalita a znečištění vody způsobované zemědělstvím. Tato tvrzení jsou chybná. Přístup zemědělců se totiž radikálně změnil a čísla je třeba chápat v celkovém kontextu.

Přestože mám dlouhodobě respekt k vyjádřením Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) a rozhodně nechci zpochybňovat jeho odbornost, nicméně pokud se NKÚ v poslední době vyjádřilo k zemědělství byly jeho zprávy bohužel mírně řečeno nepřesné, tendenční, a dokonce v některých případech chybné a zavádějící. Možná jste zaznamenali v minulých týdnech zprávu NKÚ o tom, že se u nás dlouhodobě neřeší kvalita a znečištění vody způsobované zemědělstvím. Dovolím si zareagovat na některá jeho tvrzení.

Ve své zprávě NKÚ tvrdí, že stát nemotivuje zemědělce k tomu, aby změnili svou praxi a snížili využívání pesticidů. To ale rozhodně není pravda. Stát spolu se zemědělci udělal v posledních letech významný pokrok a zavedl mnoho opatření pro snížení využívání pesticidů, pro ochranu vod a stejně tak i pro snížení splachu půdy (erozi) spolu s rezidui hnojiv a přípravků na ochranu rostlin.

Je s podivem, že analytici NKÚ hodnotící kvalitu povrchových a podzemních vod vezmou pouze některá čísla a jsou schopni je prezentovat bez souvislostí, a zároveň dělat radikální závěry, jakože se kvalita vody v ČR zhoršuje a zvyšuje množství pesticidů ve vodě. Tvůrci této zprávy vůbec nevzali například v potaz fakt, že se za posledních dvacet let radikálně zvýšilo množství sledovaných látek. Zatímco v roce 1991 bylo sledováno 5 účinných látek pesticidů a 0 jejich metabolitů v roce 2020 již monitoring cílil na 149 účinných látek pesticidů a 47 jejich metabolitů. Navíc se zpřesnili rozšířila se monitorovací síť, zlepšili se metody sledování, které dnes mohou zachytit i takové látky a taková množství, které byly před 20lety nezjistitelná. Je tedy logické, že počty záchytů neklesají a v některých letech mohou i kolísat či růst. Proto dobře, že MZe na toto nepravdivá tvrzení reagovalo vysvětlením že v žádném případě nelze hovořit o zhoršení kvality vod.

MZe od roku 2012 postupuje podle Národního akčního plánu (NAP) k zajištění udržitelného používání pesticidů, jehož úkolem je právě omezení rizik vycházejících z používání přípravků na ochranu rostlin a optimalizace využívání těchto přípravků. Díky tomu se množství pesticidů v zemědělství dlouhodobě snižuje. Jen za posledních deset let snížili naši zemědělci používání pesticidů o více jak 32%. Ve srovnání za posledních sedm let podařilo v ČR snížit používání pesticidů o 27 % To je mimochodem 3. největší pokles v rámci EU, naproti tomu např. Francie zaznamenala nárůst o 40% nebo Rakousko dokonce o 53%. A rozhodně nesnižujeme množství z vysokého základu, ale naopak. Naše čísla jsou dlouhodobě podprůměrná.

Stejně tak se v ČR postupně snižuje spotřeba hnojiv. V roce 2018 činila spotřeba dusíku necelých 100 kg/ha, v roce 2020 došlo ke snížení proti roku 2018 téměř o pětinu na 81 kg/ha.

A díky čemu se daří množství těchto používaných látek snižovat? V posledních letech byla ze strany státu zavedena celá řada opatření jako například povinné Standardy dobrého zemědělského a environmentálního stavu půdy (DZES), která upravují pravidla používání dusíkatých hnojiv, pravidla pro skladování hnojiv, povinnosti udržování ochranných pásů v blízkosti vodních toků, na nichž nelze používat hnojiva ani pesticidy. Roky u nás platí tzv. nitrátová směrnice, která omezuje množství možných živin vkládaných do půdy. Na čtvrtině tzv. erozně ohrožených půdy stát určuje co a jak může nebo nemůže zemědělec pěstovat, aby se zabránilo erozi a splavu látek do vod. Každý zemědělec musí přísně evidovat množství, způsob používání a skladování přípravků na ochranu rostlin, a to je kontrolováno ze strany Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu, který je zase dále kontrolován Evropskou komisí.

NKÚ tvrdí, že se Ministerstvu zemědělství nedaří prosadit, aby zemědělci uplatňovali tzv. zásady integrované ochrany rostlin. Ale to také není pravda. MZe podporuje integrovanou produkci rostlin, tj. způsob pěstování s omezením vstupů a s využitím postupů a technologií šetrných k životnímu prostředí v sektoru ovoce, zeleniny a vína. Tj. komodit nejvíce náročných na ošetřování přípravky na ochranu rostlin. Nově se také spouští tento způsob produkce u brambor. To mimochodem iniciovali sami pěstitelé.

Neustále se také omezuje množství přípravků, které je možné používat. Jeden příklad za všechny je zákaz používání glyfosátu na desikaci plodin. Někteří zemědělci dokonce hospodaří zcela bez použití glyfosátu.

Navíc ČR má pátý největší podíl půdy v režimu ekologického zemědělství v rámci EU a s našimi 15 % jsme téměř na dvojnásobku průměru EU.

Všechny výše zmiňovaná opatření přináší obrovskou administrativní a ekonomickou zátěží pro naše zemědělce. Ti sami navíc zavádí nové moderní technologie, které vedou k omezování používání přípravků na ochranu rostlin a hnojiv. Technologie, jako např. variabilní aplikace, strip till, či pásové střídání plodin atd., které slibují do budoucna další zlepšení.

Je pro mě tedy s podivem, proč NKÚ, ale i někteří novináři a ekologické organizace neustále takto jednostranně prezentují uvedená čísla a snaží se vzbudit dojem, že je u nás všechno špatně. Skoro mám pocit, že cílem je spíše šokovat a zaujmout, než objektivně informovat veřejnost. Bohužel, to ale vede k tomu, že zemědělci pociťují zklamání a frustraci z toho, že přestože se snaží a v celoevropském srovnání patří z tohoto pohledu mezi nejlepší, nikdo to neocení. Naopak, stále se na ně valí jen neustálá kritika, a to si rozhodně nezaslouží.

Autor: Martin Pýcha | pátek 30.7.2021 15:02 | karma článku: 13.75 | přečteno: 369x

Další články blogera

Martin Pýcha

Je opravdu špatně, že premiér jel do zemědělského podniku?

Mnoho komentářů vyvolala tento týden návštěva premiéra a ministra zemědělství v zemědělské škole a zemědělském podniku. Tato návštěva proběhla v době,když zároveň probíhala stávka demonstrace organizované odbory.

1.12.2023 v 12:13 | Karma článku: 15.76 | Přečteno: 664 | Diskuse

Martin Pýcha

Jak je to s dovozy potravin z Ukrajiny?

Dovozy zemědělských komodit z Ukrajiny vyvolaly velké obavy z jejich kvality. Nikdo se ale nezabývá dopadem na české zemědělství a potravinářství, které přichází o odbytiště a může to nakonec skončit i krachy našich zemědělců.

29.5.2023 v 8:47 | Karma článku: 22.27 | Přečteno: 727 | Diskuse

Martin Pýcha

Konsolidační balíček vlády – takto je to špatně

Proč vznikl spor mezi vládou a odbory na téma dopadu konsolidačního balíčku na rodiny v Česku. Kde je to chyba vlády, co dělá špatně. A zda vládu vůbec zajímá skutečný dopad jí schválených opatření.

17.5.2023 v 18:25 | Karma článku: 24.61 | Přečteno: 678 | Diskuse

Martin Pýcha

Saldo agrárního zahraničního obchodu: Ještě horší, než jsme čekali

Saldo agrárního zahraničního obchodu se dlouhodobě zhoršuje. Stále rostoucí závislost na dovozu potravin ukazuje, že „je něco špatně ve státě českém“, tedy přesněji v českém zemědělství a potravinářství. Vládu to ale netrápí.

7.2.2023 v 8:46 | Karma článku: 25.37 | Přečteno: 657 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 32 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1045

Předseda Zemědělského svazu ČR Viceprezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Viceprezident Agrární komory ČR Místopřeseda Družstevní asociace ČR

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...