Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

Odpovi mi nekdo proc by mela?

Chce snad nekdo pestovat ryzi ci kokosove orechy? Co si vlastne kdo pod potravinovou sobestacnosti predstavuje?

0 0
možnosti
LH

Dovážet potraviny, které nerostou v Čechách.

Za komunistů se říkalo, že kdyby se dostali na saharu, tak za několik let budou dovážet písek, protože neumí hospodařit.

Dnešní kapitalisti jsou na tom úplně stejně.Bývali jsme bramborářskou velmocí, nyní brambory dovážíme.A tak to je s většinou zemědělských komodit, které jsme za komunisů nemuseli dovážet.

Takže kdyby se dnešní kapitalisté dostali na Saharu, tak ten písek také budou dovážet, protože Saharu zabetonují (jako u nás nejlepší ornou půdu) postaví tam super, hypermarkety a budou prodávat ten dovážený písek, přesně jako dnešní podnikatelé, co prodávají dovezené potraviny, které jsme tady za komunistů pěstovali.

0 0
možnosti
PS

P10e85t39r 96S96k81á62c16e96l

17. 8. 2018 23:28

Náš lékař prohlásil, že by se měli konzumovat potraviny vypěstované v okruhu 60 km. A L.N.Tolstoj - "Osudy národů závisí na způsobu jak jsou vyživovány". Je třeba ještě něco dodat? Co dělají naše vlády pro zdravou výživu národa za posledních 28 let? Neschopní chlapci nás přivedli tam, kde jsme, farmacprůmysl jásá, zemědělství strádá...

0 0
možnosti
AT

Připomeňte mi prosím, kolik potravinových krizí ČR nebo třeba i Evropa zažila a s jakou frekvencí. A pak se můžeme bavit o tom, jestli se vyplatí za účelem tzv. soběstačnosti vrážet penize do dotací a pobídek, když jejich efekt se projeví jednou za x let. Děkuji

1 0
možnosti
Foto

Potraviny, voda, energie, v tom stát, pokud se chce považovat za samostatný a suverénní, musí soběstačný být, v tom má pan Cílek i autor blogu naprostou pravdu. Pokud totiž není, pak je neskutečně lehké ho vydírat a vynucovat si věci, které by nikdy, sám od sebe, nedělal.

1 0
možnosti
MK

Potravinová nesoběstačnost mě neděsí. Vždy bude na světě dost zemí, které mohou na export nabídnout je ty potraviny a rádi prodají.

Jako mnohem vyšší prioritu vidím soběstačnost energetickou. Zde je výrazně užší okruh exportérů a uzavřít kohouty je velmi jednoduché. Úplně soběstační asi nebudeme nikdy, ovšem nesmíme se o to přestat snažit.

2 0
možnosti
Foto

Česko je asi velmi bohatá a silně prosperující země, když si může dovolit i přes nástup sucha a nedostatek krmiv (podle včerejší zprávy na teletextu ČT) - vyvážet hovězí maso do Chile - pokud se ovšem v tomto případě nejedná (ze zprávy to jasné totiž vůbec nebylo) - o skot, který bude muset být v Česku právě pro nedostatek krmiva naopak zcela neplánovaně poražen. ;-O

0 0
možnosti
LH

Potravinová soběstačnost ale závisí na zemědělské půdě.

Z článku na netu...."Každý rok se v Česku zastaví až 230 hektarů orné půdy, za týden zmizí čtyři hektary, za den plochy velké jako tři „Václaváky“. Navíc vesměs v těch nejúrodnějších oblastech. Do zabetonované země se nemůže vsakovat voda a stále častěji vznikají povodně.

Na polích v Česku vyrůstajínové tovární haly, parkoviště, obchodní centra, satelitní městečka, silnice. Podle poslední Zprávy o stavu životního prostředí se v roce 2013 zastavěné a ostatní plochy rozšířily o 2,4 tisíce hektarů a zaujímaly 10,6 procenta území.

„Negativní dopady nejsou často okamžité, avšak dlouhodobé a nevratné,“ upozorňuje dokument..."

Takže už nikdy nebudeme soběstační díky polistopadovým vládám neboť nebude na čem pěstovat potraviny, resektive dobytek se nebude mít na čem pást a v zimě nebude seno pro něj.

A tak díky tomu, že prý nepotřebujeme potravinovou soběstačnost tak se zabetonovává a zaasfaltovává zemědělská půda a přestáváme mít vodu.Ať se nikdo neodvolává na sucho, kdyby nebyl beton a afalt, tak napršená voda se vsákne a bude spodní voda.Takhle voda po betonu odteče do kanalizací, do řek a už ji mít nebudeme.Hlavně, že máme dostatek super, hypermarketů kde prodávají šmejdové zboží, ale ty markety nám vodu nezachrání a až bude nouze nejvyšší tak napálí ceny potravin do nebesských výšin.

1 0
možnosti
JN

J77o56s81e82f 98N22i64k76l

17. 8. 2018 14:27

Ministr má pravdu "předsedo"...

0 0
možnosti
PK

Dík za zajímavý článekR^

4 0
možnosti
FD

Konečně se to někdo odvážil pojmenovat. Nesouhlasím však a to velmi s tím, že zemědělci za sucho nemůžou. Předně zemědělství jako takové zde v r. 1989 skončilo. To co se děje na polích nelze zemědělskou činností vůbec nazývat. Co se týče té soběstačnosti, ona právě má hodně co do činění s tím suchem. Právě snaha o co největší soběstačnost výroby potravin by se zákonitě měla promítnout i do výroby krmiv pro zvířata. A tady je podstata toho, že by se rozparcelovaly mohutné lány polí a zvýšila pestrost krajiny. Pak by nevznikalo to, že se najednou vyholí celé areály vesnic. Vždyť jsou to ohromné plochy, které jsou po sklizni vystaveny působením slunci, jsou přehřívány okamžitě po jeho východu a nikdo mi nevysvětlí, že toto klima neovlivňuje. Jen aby to nebylo na 50% s neustále omílanými plyny.

0 1
možnosti
VV

Zrovna vcera byl na ct2 porad o Nemecku. a ty zabery ze vzduchu ukazovaly kde se stala chyba.

na zapade mala polick s remizky v barve zelene. Na vychode sede lany.

priroda si holt ty brutalni zasahy nenecha libit.

Ale pan Vaclav laus o tom napsal ze nase planeta je modra, ne zelena.

Tak to co jsem videl byl jiste jen prelud.

2 1
možnosti
  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1047x
Předseda Zemědělského svazu ČR Viceprezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Viceprezident Agrární komory ČR Místopřeseda Družstevní asociace ČR

Seznam rubrik