Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J86a14n 50M51a66r77e56k

6. 8. 2022 15:51

To je volný trh, pane, ceny budou takové které trh unese.

0 0
možnosti

V debatě "Máte slovo" na ČT 1 se pan Prouza zastával obchodních řetězců (šlo o limity dodávek potravin od našich zeněděkců) s tím, že přeci chceme si v lednu koupit rajčata. Asi má mlhavé představy o zdravé výživě, potažmo o zdravém životním stylu. Naši předkové bez EU a podobných "výhod" trhu žili zdravě až tak, že za pouhých 20 roků do roku 1938 zbudovali silný a bohatý stát. V číslech vyjádřeno - kurz naší koruny k marce byl 1 : 3. Co bychom za to dali po 32 letech dnes, pokud by byl 1 : 1, že? Možná se mýlím, ale onen pán pro mne není důvěry-hodný.

0 0
možnosti
Foto

Pan autor zřejmě zaujal stanovisko, že svůj literární příspěvek napsal do nějakého odborného časopisu, kde není nutné k textu nic více dokládat. Ovšem pokud jej napsal jako bloger iDnes do blogu, správně by měl článek náležitě z několika zdrojů "ozdrojovat". Jak vidno, pro někoho Kodex blogera neplatí. Rv

0 0
možnosti

J95a59n 51R59á45ž

5. 8. 2022 16:43

Nedávno jsem náhodou mluvil s obchodníkem, který zajišťuje prodej produktů českých farmářů v Německu. Cena potravinářské pšenice se v Německu pohybuje cca 360Euro/t. Tak otázkou do pranice je, proč by měl český farmář, kterému se skokově zdražují všechny vstupy i provozní náklady, prodávat svůj produkt v Česku za cca 290Euro/t. jen proto, abychom měli levnější rohlíky.

Že dojde k razantnímu zdražení zejména pečiva je každému jasné. Ale o kolik neví nikdo, protože nikdo nemůže ani odhadnout, kolik bude stát v zimě elektřina a plyn. Na zdražení, zejména na vesnici bude mít vliv i nárůst ceny dopravy, zvláště když mnohé pekárny v blízkém okolí zvýšení výrobních nákladů neustojí a pečivo se bude vozit z větší dálky.

Změny budou. Dám příklad. V naší obci jsou dva obchody. V jednom mají chléb z družstevní pekárny vzdálené 38km za 56Kč. Kolik bude stát v prosinci je ve hvězdách. V druhém prodává obchodník k "Šumavě" z Penamu za 38Kč i skvělý chléb z menší pekárny za 65Kč, který i přes vyšší cenu jde dnes rychle na odbyt. Otázkou je, zda půjde stejně dobře na odbyt když nová cena, díky vyšším cenám energií bude 85-90Kč.

S velkou pravděpodobností se zdražení Penamu obchodně moc nedotkne a družstevní pekárna bude sice zdražovat, ale odbyt mít bude. Ovšem ta menší pekárna tlak na cenu asi nevydrží a na pultě budeme mít od jara jen "Šumavu", ale už za cca 65Kč a chleba družstevní za cca 75Kč. Ale co neděláme, že ano?

1 0
možnosti
  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1047x
Předseda Zemědělského svazu ČR Viceprezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Viceprezident Agrární komory ČR Místopřeseda Družstevní asociace ČR

Seznam rubrik