Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pan Procházka a pan Vitha to napsali v pár větách naprosto přesně.

Operovat jenom se saldem jednotlivých komodit a porovnávat ta salda mezi sebou může být dost zavádějící, ne-li úplný nesmysl.

0 0
možnosti

Problém není, že nevyrábíme, ale že vyvážíme suroviny včetně živých zvířat a dovážíme zpracované výrobky. Takže méně dotovat zemědělce a více podpořit zpracovatele. Navíc se do toho salda počítají i banány, kakao...Není to tedy tak velká tragédie. Velké podniky jedou na vysokou efektivitu s velkou technikou a málo lidmi. Prodeje (vývozy) surovin ve velkém jsou pro ně výhodné řešení, využívají výhodu své velikosti, nemají čas se babrat s drobnostmi.

0 0
možnosti

Problém je v samotných prvovýrobcích. Velcí agrárníci nejsou zemědělci, ale finančníci. A podle toho vypadá jejich vztah k zemědělské výrobě a potravinářství.

Nejsou na nich závislí. Jakmile zjistí, že některý byznys je pro ně nevýhodný, přesunou investice jinam.

To záporné saldo vzniká tím, že domácí velkoproducenti surovin, jako je obilí, řepka, maso, tyto suroviny vylezou, místo aby se je snažili zpracovat doma. Pak vznika nutnost potraviny dovazet, protože neni, kdo by je z domacich surovin vyrobil. Zpracovatelský průmysl u nás mizí. Ve světě je běžné, že producenti zemědělských surovin zakládají zpracovatelská družstva - jatka, mlékárny, mlýny, ve kterých zpracovávají vlastní produkci. U nás máme velkou část prvovyroby koncentrovanou v rukou lidi, kteří, jak jsem uvedl, nejsou na zemědělské produkci existenčně závislí. Nic je nenutí taková družstva zakládat. Leda by dostali dotace.

Řešením je rozbít velké farmy aspoň na úroveň Německé velikosti. Pak by byla šance na zvýšení soběstačnosti. Koncentrace výroby ve velké celky povede k produkci jen těch nejlukrativnějších plodin a k posilování závislosti na dovozu.

0 0
možnosti

My jsme ale nikdy zemědělskou zemí, jako je třeba Polsko, nebyli, nejsme, a doufám, že ani nebudeme, takže v tom problém nevidím.

1 0
možnosti

Tak to vidíte špatně.... bohužel..

0 0
možnosti

Pan by měl nějakou představu "strategie" nastínit, doporučit. Takto to vypadá, dejte více dotací, dotací, dotací ...

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za příspěvek. Problém českého agropotravinářského sektrou není jenom o dotacích, ale především o využití a směřování zdrojů (vč. dotací), které v tom sektoru již dnes jsou. V některém z dalších blogů se tomu budu věnovat.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS