Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výzva k evropským politikům: „Dělejte svou práci“

Politické orgány EU se stále nemohou dohodnout na budoucím nastavení Společné zemědělské politiky. Poslední jednání zkrachovalo minulý týden. Ze zemědělců se tak stávají rukojmí politiků, kteří si neuvědomují jaké to má dopady.

Dlouho avizovaná jednání a sliby, že plánovaný trialog o budoucí Společné zemědělské politice, který proběhl minulý týden dá zemědělcům jasná pravidla pro budoucí období se ukázala, jako už mnohokrát v minulosti, že jsou to jen plané sliby. Jednání trialogu skončilo opět nedohodou. Současná liknavost evropských orgánů, především Evropského parlamentu a Evropské komise, hrozí tím, že se příjem pravidel, vč. Národních strategických plánů dostane do časového tlaku a že nebude vůbec žádný prostor tyto věci řádně projednat na národní úrovni. A tak nám už došla trpělivost.  Zemědělský svaz ČR a spolu s Agrární komorou ČR a Slovenskou poĺnohospodárskou a potravinárskou komorou svolal tiskovou konferenci abychom dali jasně najevo naši nespokojenost.  Považujeme to především za selhání evropských politiků, kteří nechápou realitu současného evropského zemědělství a jeho úlohu při udržení rovnováhy mezi produkcí potravin a ochranou životního prostředí. Po více jak 3 letech jednání stále neznáme výsledek a evropští politici se chovají, jako by se nic nedělo. Evropský parlament dokonce přichází se stále novými požadavky a eurokomisař Wojciechowski ani místopředseda EK Timmermans neusilují o kompromis, ale vytváří v jednání se svými požadavky další tj. třetí stranu. Dokonce mi připadá, jako by chtěli, aby jednání zkrachovala a muselo se začít znovu od začátku, jak mimochodem před nějakým časem místopředseda Timmermans vyhrožoval, když se mu zdály postoje Evropské rady málo ekologicky ambiciózní. To je ale nepřijatelné.

Zkrátka ze zemědělců se dnes stávají rukojmí. Jen velmi obtížně mohou plánovat budoucí rozvoj a investice svých hospodářství, když netuší, co bude. V zemědělství nejde dělat změny z roku na rok, je obor založený na biologických principech a zemědělci musí mít dostatečný čas se na změny připravit. Zatím ale stále čekají.

Dovolím si malé přirovnání, i když trochu přitažené za vlasy. V Evropském parlamentu je dnes 705 poslanců. Kdyby těchto 705 evropských poslanců byly českými zemědělci, tak by mohli namísto doposud marného jednání za 3 roky vypěstovat 846 tis. tun obilí, nebo vyprodukovat 112,5 mil. litrů mléka. Ne nechci, aby europoslanci šli pracovat do zemědělství, ani nechci zpochybňovat význam demokratických politických orgánů a jsem si vědom toho, že tito poslanci nejednají pouze o zemědělství ale o mnoha i jiných záležitostech. Chci jenom ukázat, že každý máme svou roli. Hlavním úkolem zemědělce je vyprodukovat kvalitní, zdravé potraviny. Hlavním úkolem politiků je zajistit právní rámec, aby mj. i zemědělci mohli svoji práci dělat. Zatímco zemědělci musí každý den pečovat o svá zvířata a svá pole a nemohou svou práci odložit o den, o týden o měsíc, politici to tak běžně dělají. Ale dnes už to dále odkládat nejde. Nyní musí zodpovědně sehrát svou roli.

Ve stejném nezávidění hodném postavení jako zemědělci jsou i jednotlivé členské státy. Ty čekají na schválení reformy SZP, aby mohli dokončit zpracování Národních strategických plánů (NSP). Přitom Evropská komise chce, aby tyto plány byly hotové a do 1. září odeslané Evropské komisi k neformálním konzultacím. Protože potřebuje mít čas tyto plány prostudovat a podrobit kritice, aby je mohly členské státy případně upravit a stihly to vše do konce roku. Protože finální plány mají být oficiálně podány Komisi ke schválení do 1.1.2021. Naše Mze tak původně plánovalo, že by náš NSP předložilo ke schválení vládě na konci června. Tyto termíny už teď není možné splnit, protože je důležité, aby tyto plány byly prodiskutovány se zemědělci a jejich organizacemi.

Zemědělci chápou, že dohodnout novou zemědělskou politiku je složité, a proto souhlasili s dvouletým přechodným obdobím, ale výsledek je stále v nedohlednu. Neschopnost evropských politiků udělat svoji práci včas je neakceptovatelná, nezodpovědná. Ukazuje to neúctu k práci zemědělců a neuvědomění si, že zemědělství není politika. Když europoslanec nepřijde jeden den do práce, tak se nic neděje. To si zemědělec nemůže dovolit. Proto vyzýváme evropské politiky k zodpovědnosti. Už je dávno po dvanácté hodině! Přestaňte politikařit a dělejte svou práci, aby mohli i zemědělci dobře dělat tu svou.

Video z naší tiskové konference najdete zde:  https://www.zscr.cz/clanek/instituce-eu-selhaly-6114

Autor: Martin Pýcha | pátek 4.6.2021 17:00 | karma článku: 11,99 | přečteno: 252x
  • Další články autora

Martin Pýcha

Je opravdu špatně, že premiér jel do zemědělského podniku?

Mnoho komentářů vyvolala tento týden návštěva premiéra a ministra zemědělství v zemědělské škole a zemědělském podniku. Tato návštěva proběhla v době,když zároveň probíhala stávka demonstrace organizované odbory.

1.12.2023 v 12:13 | Karma: 16,02 | Přečteno: 673x | Diskuse| Politika

Martin Pýcha

Jak je to s dovozy potravin z Ukrajiny?

Dovozy zemědělských komodit z Ukrajiny vyvolaly velké obavy z jejich kvality. Nikdo se ale nezabývá dopadem na české zemědělství a potravinářství, které přichází o odbytiště a může to nakonec skončit i krachy našich zemědělců.

29.5.2023 v 8:47 | Karma: 22,27 | Přečteno: 738x | Diskuse| Ekonomika

Martin Pýcha

Konsolidační balíček vlády – takto je to špatně

Proč vznikl spor mezi vládou a odbory na téma dopadu konsolidačního balíčku na rodiny v Česku. Kde je to chyba vlády, co dělá špatně. A zda vládu vůbec zajímá skutečný dopad jí schválených opatření.

17.5.2023 v 18:25 | Karma: 24,61 | Přečteno: 682x | Diskuse| Politika

Martin Pýcha

Saldo agrárního zahraničního obchodu: Ještě horší, než jsme čekali

Saldo agrárního zahraničního obchodu se dlouhodobě zhoršuje. Stále rostoucí závislost na dovozu potravin ukazuje, že „je něco špatně ve státě českém“, tedy přesněji v českém zemědělství a potravinářství. Vládu to ale netrápí.

7.2.2023 v 8:46 | Karma: 25,37 | Přečteno: 658x | Diskuse| Ekonomika

Martin Pýcha

Kdo zvyšuje ceny potravin?

V médiích opakovaně zástupce obchodníků nevybíravým způsobem obviňuje ze zvyšování cen potravin zemědělce. Pojďme se podívat na příkladu vajec, jak to cenami mezi zemědělci a obchodníky ve skutečnosti je.

4.2.2023 v 12:07 | Karma: 39,26 | Přečteno: 4893x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1047x
Předseda Zemědělského svazu ČR Viceprezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Viceprezident Agrární komory ČR Místopřeseda Družstevní asociace ČR

Seznam rubrik