Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko v pozici rozvojové země uvnitř EU

Zahraničně obchodní bilance ČR se letos výrazně zhoršuje. Bohužel na tomto zhoršení se podílí také agrární zahraniční obchod. Vývozy obilí, mléka či živých zvířat ukazují, že vyvážíme suroviny a dovážíme přidanou hodnotu.

Zahraničně obchodní bilance ČR se letos výrazně zhoršuje: V 1. pololetí 2022 zahraničně obchodní bilance byla dle ČSÚ ve schodku ve výši -76,0 mld. Kč, zatímco v r. 2021 byla v přebytku ve výši 76,2 mld. Kč.

Bohužel na tomto zhoršení se podílí také agrární zahraniční obchod. Jeho záporné saldo sice asi v letošním roce nedosáhne rekordní úrovně mínus 47 mld. Kč jako v roce 2019, ale je pravděpodobné, že bude vyšší než v loňském roce, kdy záporné saldo dosáhlo - 41 mld. Kč.

Hlavní příčina vysokého záporného salda ČR je stále stejná: většinu záporného agrárního salda ČR tvoří dovoz masa (okolo 60%) a dlouhodobě právě u masa zůstává absolutně nejvyšší záporné saldo ze všech agrárních komoditních skupin. Je logické, že pokud se u nás stále snižuje množství chovaných zvířat, především pak prasat, je nutné stále více obilí, které se tato zvířata původně konzumovala, vyvážet do zahraničí. Zde se z něho tato zvířata vykrmí a jejich maso se pak doveze do Česka.  

Zatímco agrární saldo nám dlouhodobě komodita maso nejvíce zhoršuje, agrární saldo zachraňuje a zlepšuje několik komoditních skupin s tradičně vysokým kladným saldem, a to, jak už jsem zmínil, hlavně obilí a pak také mléko a živá zvířata. Bez nich by bylo záporné agrární saldo ještě vyšší. V případě obilí se v 1. pololetí 2022 oproti stejnému období loňského roku kladné saldo ze zahraničního obchodu ČR s obilím zvýšilo o 25% (v absolutní hodnotě za 1. pololetí 2022 překonalo 9,1 mld. Kč, přičemž ve stejném období loňského roku činilo 7,3 mld. Kč). Tak vysoké kladné saldo není v žádné jiné komoditní agrární třídě. Částečně to je ovlivněno i vyšší cenou obilí, která vzrostla po zahájení války na Ukrajině.

Vývoz živých zvířat je poněkud složitější na hodnocení. Zahrnuje totiž jak zvířata určená na porážku, tak plemenná zvířata určená pro další chov a celní statistika tyto případy neodděluje. Českých zemědělců se týkají oba případy. Na jedné straně máme kontrolu užitkovosti na nejvyšší světové úrovni a díky tomu je v zahraničí zájem o naše zvířata, jako o základ pro další chov. Na straně druhé jsou i časté případy, kdy například chovatelé prasat vozí zvířata na porážku do zahraničí, protože zde dostanou vyšší cenu.

Z hlediska příjmů je pro zemědělce nejdůležitější komoditou v rámci celého odvětví mléko. Z hlediska velikosti produkce je množství mléka stabilní a naši zemědělci, díky vysoké úrovni chovů, dokáží produkovat vysoce kvalitní mléko, poptávané v okolních zemích. Nicméně dlouhodobý trend zvyšování exportu syrového mléka a naopak růst dovozu zpracovaných mléčných výrobků není pozitivní. V letošním prvním pololetí sice došlo k poklesu vývozu syrového mléka o cca 3 mld. Kč, a je jen otázkou, jaká je skutečná příčina. Uvidíme, jaké bude druhé pololetí a zda tento pokles potvrdí.

Co říci na závěr? Vývoz obilí, mléka či živých zvířat na porážku a jejich podíl na celkovém exportu ukazují, že nadále z velké části vyvážíme suroviny, přičemž dovážíme přidanou hodnotu/práci. Stojíme tak uvnitř EU v pozici jakési rozvojové země. Na šikovnosti českých zemědělců profitují jiné země, což je bohužel obecný trend nejenom v zemědělství, ale i ve významné části české ekonomiky, který však dlouhodobě zůstává mimo pozornost politických představitelů naší země.

Autor: Martin Pýcha | středa 10.8.2022 16:36 | karma článku: 30,47 | přečteno: 974x
  • Další články autora

Martin Pýcha

Je opravdu špatně, že premiér jel do zemědělského podniku?

Mnoho komentářů vyvolala tento týden návštěva premiéra a ministra zemědělství v zemědělské škole a zemědělském podniku. Tato návštěva proběhla v době,když zároveň probíhala stávka demonstrace organizované odbory.

1.12.2023 v 12:13 | Karma: 16,02 | Přečteno: 671x | Diskuse| Politika

Martin Pýcha

Jak je to s dovozy potravin z Ukrajiny?

Dovozy zemědělských komodit z Ukrajiny vyvolaly velké obavy z jejich kvality. Nikdo se ale nezabývá dopadem na české zemědělství a potravinářství, které přichází o odbytiště a může to nakonec skončit i krachy našich zemědělců.

29.5.2023 v 8:47 | Karma: 22,27 | Přečteno: 737x | Diskuse| Ekonomika

Martin Pýcha

Konsolidační balíček vlády – takto je to špatně

Proč vznikl spor mezi vládou a odbory na téma dopadu konsolidačního balíčku na rodiny v Česku. Kde je to chyba vlády, co dělá špatně. A zda vládu vůbec zajímá skutečný dopad jí schválených opatření.

17.5.2023 v 18:25 | Karma: 24,61 | Přečteno: 682x | Diskuse| Politika

Martin Pýcha

Saldo agrárního zahraničního obchodu: Ještě horší, než jsme čekali

Saldo agrárního zahraničního obchodu se dlouhodobě zhoršuje. Stále rostoucí závislost na dovozu potravin ukazuje, že „je něco špatně ve státě českém“, tedy přesněji v českém zemědělství a potravinářství. Vládu to ale netrápí.

7.2.2023 v 8:46 | Karma: 25,37 | Přečteno: 658x | Diskuse| Ekonomika

Martin Pýcha

Kdo zvyšuje ceny potravin?

V médiích opakovaně zástupce obchodníků nevybíravým způsobem obviňuje ze zvyšování cen potravin zemědělce. Pojďme se podívat na příkladu vajec, jak to cenami mezi zemědělci a obchodníky ve skutečnosti je.

4.2.2023 v 12:07 | Karma: 39,26 | Přečteno: 4892x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Kdo zabil penzijní reformu? Svůj díl nesou vláda i opozice

24. dubna 2024

Premium Ani po dvaceti letech diskusí se nedočkáme konsenzuálně přijaté reformy penzí, ale jen...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  13:49

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1047x
Předseda Zemědělského svazu ČR Viceprezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Viceprezident Agrární komory ČR Místopřeseda Družstevní asociace ČR

Seznam rubrik